Wanneer u zelf nieuwe of extra elektra aan gaat leggen, staat uw veiligheid natuurlijk voorop. Werken met stroom kan namelijk bijzonder gevaarlijk zijn, dus weet waar u aan begint. Indien u geen ervaring heeft met het aanleggen van elektra, moet u misschien overwegen om er een elektriciën bij te halen die u het werk uit handen kan nemen.

Spanning uitschakelen

elektricien-gereedschapHet belangrijkste wanneer u met elektriciteit gaat werken, is dat u de spanning uitschakelt. Hierdoor loopt u tijdens het aanleggen van de elektra geen risico om een stroomschok te krijgen. De elektriciteit is simpelweg uit te schakelen door de betreffende groepschakelaar in de meterakast om te zetten. Gaat u in de keuken aan het werk? Zet in dat geval de groep van de keuken uit. In veel huizen wordt de stroom in de keuken over twee groepen verdeeld. Indien dat bij u het geval is, doet u er goed aan om beide groepen uit te schakelen.

Geïsoleerd gereedschap gebruiken

De stroom is inmiddels uitgeschakeld, maar dan nog is het van belang om voorzichtig te zijn. Wanneer u werkt met elektriciteit, is het verstandig om met gereedschap te werken dat goed geïsoleerd is. Om te testen of de stroom daadwerkelijk uit is geschakeld, is het aan te raden een spanningsmeter bij de hand te houden.