Stroom en elektriciteit: ze zijn prachtig. Ze brengen ons waterkokers, elektrische ovens en natuurlijk verlichting. StopcontactMaar door wattages, spanning en voltages, herbergen ze ook een potentieel risico. Je kunt een schok krijgen of een stroomkabel of stroomdraad kan doorbranden. Dat is meer dan vervelend, want uiteindelijk zal dit eventueel leiden tot een brand of tot een ziekenhuisopname door de schok. Je wilt dus dat in en rond het huis zo veel als mogelijk de kans op ongelukken met stroom tot nul wordt teruggebracht. Dat kan, maar daarvoor moet je wel een aantal dingen doen.

Advies 1 – zorg voor goede bedrading

Goede bedrading is veilige bedrading. Iedere elektricien zal dat beamen. Toch is er in veel huizen eigenlijk wel wat aan te merken op elektrische stroomvoorziening. Dat brengt best een risico met zich mee, want een doorgebrande stroomkabel is levensgevaarlijk. Laat dus een elektricien je huidige huis beoordelen en zorg daarmee voor een veilige situatie.

Advies 2 – denk goed na voor je zelf aan de slag gaat

Veel ongelukken met elektriciteit gebeuren ook omdat mensen zelf hebben lopen klungelen. Dat kan, maar dat betekent wel dat je een groot risico loopt. Het advies is om met stroom en elektriciteit altijd een expert te vragen. Een elektricien betaalt zichzelf altijd uit.

Advies 3 – denk om de kinderen

Zorg voor kindveilige stopcontacten. Dat kan door de stopcontacten af te sluiten met een plug of door een afdekplaatje te gebruiken. Ideaal zijn de kinderveilige wandcontactdozen, die je bij de betere doe-het-zelf-zaak kunt kopen.