Heb je een tekort aan stopcontacten in jouw woning in Eindhoven? Of moeten er extra lichtschakelaars komen? Dan kun je extra stroompunten plaatsen. Om de stopcontacten en schakelaars straks te kunnen gebruiken, moet je natuurlijk wel eerst elektra aanleggen. Het is vanzelfsprekend dat elektra op een veilige manier aangelegd moet worden. Toch zien we geregeld dat mensen hierbij de mist ingaan. Daarom vertellen wij je hier hoe je elektra op veilige wijze aanlegt.

Spanning uitschakelen

elektricien-gereedschapHet belangrijkste wanneer u met elektriciteit gaat werken, is dat u de spanning uitschakelt. Hierdoor loopt u tijdens het aanleggen van de elektra geen risico om een stroomschok te krijgen. De elektriciteit is simpelweg uit te schakelen door de betreffende groepschakelaar in de meterakast om te zetten. Gaat u in de keuken aan het werk? Zet in dat geval de groep van de keuken uit. In veel huizen wordt de stroom in de keuken over twee groepen verdeeld. Indien dat bij u het geval is, doet u er goed aan om beide groepen uit te schakelen.

Werk met goed gereedschap

Voor het aanleggen van elektra heb je gereedschap nodig. Pak hiervoor niet de eerste de beste schroevendraaier uit jouw gereedschapskist, maar gebruik geïsoleerd gereedschap. Wanneer je geïsoleerde gereedschappen gebruikt, ben je beter beschermd tegen kortsluiting en elektrocutie. Elektra aanleggen is dus een stuk veiliger wanneer je goed gereedschap gebruikt. Vergeet ook niet om de stroom uit te schakelen voordat je aan de slag gaat. Controleer na het uitschakelen van de elektra altijd met een spanningsmeter of de stroom daadwerkelijk van de installatie is.

Weet waar je aan begint

Lang niet iedereen heeft kennis van een elektrische installatie. Geldt dit ook voor jou? Weet dan goed waar je aan begint wanneer je zelf elektra aan gaat leggen. Indien je niet over de benodigde kennis beschikt, leg je elektra mogelijk onveilig aan. Hierdoor kan er op den duur kortsluiting ontstaan. In het ergste geval kan kortsluiting een brand tot gevolg hebben. Zorg dus dat je je bewust bent van het belang van het veilig aansluiten van elektra.

Laat elektra aanleggen door een elektricien

Wil je er zeker van zijn dat elektra in jouw woning veilig wordt aangelegd? Laat dit dan over aan een elektricien. Deze professional weet namelijk precies wat hij moet doen. Hij legt de elektra niet alleen goed aan, maar zorgt ook voor een juiste aansluiting op de elektrische installatie. Hierdoor kun je straks zonder problemen gebruikmaken van de extra stopcontacten en lichtschakelaars. Het kost weliswaar geld om elektra aan te laten leggen door een elektricien, maar dit is het zeker waard.

Wanneer u zelf nieuwe of extra elektra aan gaat leggen, staat uw veiligheid natuurlijk voorop. Werken met stroom kan namelijk bijzonder gevaarlijk zijn, dus weet waar u aan begint. Indien u geen ervaring heeft met het aanleggen van elektra, moet u misschien overwegen om er een elektriciën bij te halen die u het werk uit handen kan nemen.

Spanning uitschakelen

Het belangrijkste wanneer u met elektriciteit gaat werken, is dat u de spanning uitschakelt. Hierdoor loopt u tijdens het aanleggen van de elektra geen risico om een stroomschok te krijgen. De elektriciteit is simpelweg uit te schakelen door de betreffende groepschakelaar in de meterakast om te zetten. Gaat u in de keuken aan het werk? Zet in dat geval de groep van de keuken uit. In veel huizen wordt de stroom in de keuken over twee groepen verdeeld. Indien dat bij u het geval is, doet u er goed aan om beide groepen uit te schakelen.