LED verlichting heeft als grote voordeel dat het goed is voor je portemonnee. In de aanschaf mag de verlichting dan duurder zijn dan gloei-, hallogeen- en spaarlampen, maar qua verbruik zijn ze een stuk zuiniger. Hierdoor bespaar jij maandelijks op je energierekening. LED verlichting is overigens niet alleen goed voor je eigen portemonnee. Doordat de verlichting minder energie verbruikt, is het beter voor het milieu. Daarnaast zijn LED lampen ook beter voor je gezondheid. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van LED lampen voor jouw gezondheid?

Geen straling

Waar gloei-, hallogeen- en spaarlampen UV-straling af kunnen geven, is dit bij LED verlichting niet het geval. Hoe minder traditionele lampen jij in huis hebt, hoe kleiner de kans dat jij wordt blootgesteld aan ultraviolette straling. Nu is UV-straling niet direct schadelijk voor je gezondheid, maar langdurige blootstelling aan deze straling kan op den duur resulteren in huidkanker. Naast UV-straling straalt een LED lamp ook geen infraroodstraling uit.

Kans op verbranden kleiner

Jij hebt je vingers ongetwijfeld weleens aan een lamp gebrand toen je deze bijvoorbeeld wilde verwisselen. Gloei- en hallogeenlampen worden namelijk behoorlijk warm wanneer deze branden. LED verlichting wordt een stuk minder warm dan de traditionele lampen. De kans dat jij pijnlijke blaren of zelfs brandwonden oploopt, is bij LED verlichting dus een stuk kleiner.

Geen schadelijke stoffen

In tegenstelling tot bijvoorbeeld spaarlampen, bevatten LED lampen geen gevaarlijke stoffen. Zo geven veel spaarlampen schadelijke gassen af wanneer deze branden. Daarnaast kan het voor kinderen en zwangere vrouwen bijzonder gevaarlijk zijn wanneer een spaarlamp sneuvelt. Er komen in dat geval namelijk schadelijke gassen vrij. Bij LED lampen is dit niet het geval. Doordat een LED lamp geen gevaarlijke stoffen bevat, is de lamp ook beter recyclebaar. Hierdoor mag je kapotte LED verlichting ook gewoon bij het huishoudelijk afval gooien.