LED verlichting heeft als grote voordeel dat het goed is voor uw portemonnee. In de aanschaf mag de verlichting dan duurder zijn dan gloei-, hallogeen- en spaarlampen, maar qua verbruik zijn ze een stuk zuiniger. Hierdoor bespaart u maandelijks op uw energierekening. LED verlichting is overigens niet alleen goed voor uw eigen portemonnee. Doordat de verlichting minder energie verbruikt, is het beter voor het milieu. Daarnaast zijn LED lampen ook beter voor uw gezondheid. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van LED lampen voor uw gezondheid?

Geen straling

Waar gloei-, hallogeen- en spaarlampen UV-straling af kunnen geven, is dit bij LED verlichting niet het geval. Hoe minder traditionele lampen u in huis heeft, hoe kleiner de kans dat u wordt blootgesteld aan ultraviolette straling. Nu is UV-straling niet direct schadelijk voor uw gezondheid, maar langdurige blootstelling aan deze straling kan op den duur resulteren in huidkanker. Naast UV-straling straalt een LED lamp ook geen infraroodstraling uit.

Kans op verbranden kleiner

U heeft uw vingers ongetwijfeld weleens aan een lamp gebrand toen u deze bijvoorbeeld wilde verwisselen. Gloei- en hallogeenlampen worden namelijk behoorlijk warm wanneer deze branden. LED verlichting wordt een stuk minder warm dan de traditionele lampen. De kans dat u pijnlijke blaren of zelfs brandwonden oploopt, is bij LED verlichting dus een stuk kleiner.

Geen schadelijke stoffen

In tegenstelling tot bijvoorbeeld spaarlampen, bevatten LED lampen geen gevaarlijke stoffen. Zo geven veel spaarlampen schadelijke gassen af wanneer deze branden. Daarnaast kan het voor kinderen en zwangere vrouwen bijzonder gevaarlijk zijn wanneer een spaarlamp sneuvelt. Er komen in dat geval namelijk schadelijke gassen vrij. Bij LED lampen is dit niet het geval. Doordat een LED lamp geen gevaarlijke stoffen bevat, is de lamp ook beter recyclebaar. Hierdoor mag u kapotte LED verlichting ook gewoon bij het huishoudelijk afval gooien.

LED verlichting is ook nog eens duurzamer en financieel aantrekkelijk

LED verlichting heeft meer voordelen te bieden dan we soms zouden denken. Het is gemakkelijk om te denken dat LED verlichting kan besparen op onze energierekening. Maar dat is lang niet het enige. We kunnen ons steentje bijdragen aan het milieu door volledig over te stappen op LED verlichting. Dat scheelt niet alleen in onze portemonnee (de besparing kan oplopen tot wel € 80,- op jaarbasis per LED lamp!), maar kan ook voor het milieu een hele opluchting zijn. Wanneer er minder energie wordt verbruikt, hoeft er ook minder energie te worden opgewekt, waardoor we met z’n allen het milieu minder belasten. Dat komt uiteraard ten goede voor ons eigen leefklimaat, maar zorgt er ook voor dat we Moeder Aarde een beetje kunnen ontzien.Electrician's tools

LED verlichting gaat langer mee

Behalve dat LED verlichting minder energie verbruikt, gaan LED lampen ook nog eens aanzienlijk langer mee dan ouderwetse gloeilampen. Het verschil is behoorlijk fors te noemen. Waar een aloude gloeilamp zo’n 1000 uur mee kon, is dat bij een LED lamp ongeveer 30.000 uur. Wanneer een lamp enkele uren per dag aan staat, kunt  zelf wel uitrekenen hoeveel dat eigenlijk scheelt. Een LED lamp hoeft u dus grofweg dertig maal zo weinig te vervangen. Dat scheelt uiteraard weer in aanschafkosten voor nieuwe lampjes. Ondanks dat LED verlichting duurder is dan de ouderwetse gloeilamp, verdient u die extra kosten dus al snel terug middels een lagere energierekening maar vooral ook doordat er veel minder lampen vervangen hoeven te worden.