In de wintermaanden is het niet alleen koud, het wordt ook een stuk eerder donker dan ’s zomers. Om toch te kunnen zien wat je doet, doe je ’s avonds in huis de verlichting aan. Verlichting kan tegenwoordig verschillende functies hebben. Zo is de basisverlichting bedoeld om een ruimte voldoende te verlichten. Functionele verlichting helpt jou bij het uitvoeren van bepaalde taken die je zonder licht niet of slecht kunt zien. We kennen ook sfeerverlichting. Deze vorm van verlichting is ideaal tijdens de donkere dagen. Waarom? Wij vertellen het jou in deze tekst!

Zacht licht

Functionele verlichting en basisverlichting hebben vaak een hoge lichtintensiteit. Er wordt vaak een felle lamp gebruikt, zodat men zeker weet dat er voldoende licht van afkomt. Voor wat betreft sfeerverlichting is dit anders. De lichtintensiteit van een lamp ligt in dat geval een stuk lager. Waarom? Omdat fel licht natuurlijk niet bepaald sfeervol is. Nagenoeg alle sfeerverlichting heeft dus een stuk zachter licht. Dit zorgt ervoor dat er een aangename sfeer ontstaat. Je hoeft immers niet de hele avond in de felle verlichting te zitten. We kunnen dus wel stellen dat sfeerverlichting voor een warmer gevoel zorgt dan de andere verlichtingssoorten.

Verschillende mogelijkheden voor sfeerverlichting

Wil je meer sfeerverlichting in jouw woning voor de donkere dagen? Dan heb je hiertoe verschillende mogelijkheden. Allereerst kun je kleine lampen kopen die je bijvoorbeeld in de vensterbank of op tafel neer kunt zetten. Je steekt de stekker van deze lampen in het stopcontact en gebruikt vervolgens de schakelaar aan het snoer. Je kunt echter ook een dimmer plaatsen om basisverlichting mee te bedienen. Dankzij een dimmer kun je lichtintensiteit zelf regelen. Wil je sfeervollere verlichting? Dan draai je de dimmer gewoon iets terug. De intensiteit wordt zodoende lager, waardoor er een prettige sfeer ontstaat. Wil je een dimmer plaatsen? Dan raden wij je aan dit over te laten aan een elektricien. Zodoende weet je namelijk zeker dat de dimmer straks werkt!

Sfeerverlichting in uw slaapkamer

De slaapkamer is een persoonlijke ruimte waar u waarschijnlijk alleen tijd met uw gezinsleden doorbrengt. De tijd die u hier doorbrengt mag dan beperkt zijn, dat wil nog niet zeggen dat uw slaapkamer geen gezellige ruimte hoeft te zijn. Integendeel. Een slaapkamer is met behulp van sfeerverlichting zelfs tot een hele persoonlijke en gezellige ruimte te maken. Door het aanbrengen van sfeerverlichting creëert u namelijk nog meer sfeer in uw slaapkamer.

Keuze van de lampen

Door te kiezen voor een bepaald soort verlichting in uw slaapkamer, wordt direct de sfeer bepaald. Volgens veel binnenhuisarchitecten is de keuze voor de verlichting in uw huis een belangrijk aspect om de sfeer te bepalen. Door de juiste verlichting te combineren, doet uw slaapkamer niet meer alleen dienst als slaapplek, maar kunt u er ook lekker ontspannen na een drukke dag.

Onderscheid in sfeerverlichting

breakfast-in-bed-1158270_960_720Er zijn veel verschillende soorten lampen verkrijgbaar. Veel mensen kiezen ervoor om hun slaapkamer te verlichten door middel van basisverlichting. Van basisverlichting is echter prima sfeerverlichting te maken. Nu vraagt u zich zeker af hoe u dit doet. Dit kan door het installeren van een dimmer. Door deze dimmer kunt u de intensiteit van de verlichting zelf bepalen. Hierdoor is de mate van verlichting aan te passen aan de sfeer. Zo zult u op een zwoele avond sneller de verlichting dimmen dan wanneer u in een chagrijnige stemming bent.