In de wintermaanden is het niet alleen koud, het wordt ook een stuk eerder donker dan ’s zomers. Om toch te kunnen zien wat je doet, doe je ’s avonds in huis de verlichting aan. Verlichting kan tegenwoordig verschillende functies hebben. Zo is de basisverlichting bedoeld om een ruimte voldoende te verlichten. Functionele verlichting helpt jou bij het uitvoeren van bepaalde taken die je zonder licht niet of slecht kunt zien. We kennen ook sfeerverlichting. Deze vorm van verlichting is ideaal tijdens de donkere dagen. Waarom? Wij vertellen het jou in deze tekst!

Zacht licht

Functionele verlichting en basisverlichting hebben vaak een hoge lichtintensiteit. Er wordt vaak een felle lamp gebruikt, zodat men zeker weet dat er voldoende licht van afkomt. Voor wat betreft sfeerverlichting is dit anders. De lichtintensiteit van een lamp ligt in dat geval een stuk lager. Waarom? Omdat fel licht natuurlijk niet bepaald sfeervol is. Nagenoeg alle sfeerverlichting heeft dus een stuk zachter licht. Dit zorgt ervoor dat er een aangename sfeer ontstaat. Je hoeft immers niet de hele avond in de felle verlichting te zitten. We kunnen dus wel stellen dat sfeerverlichting voor een warmer gevoel zorgt dan de andere verlichtingssoorten.

Verschillende mogelijkheden voor sfeerverlichting

Wil je meer sfeerverlichting in jouw woning voor de donkere dagen? Dan heb je hiertoe verschillende mogelijkheden. Allereerst kun je kleine lampen kopen die je bijvoorbeeld in de vensterbank of op tafel neer kunt zetten. Je steekt de stekker van deze lampen in het stopcontact en gebruikt vervolgens de schakelaar aan het snoer. Je kunt echter ook een dimmer plaatsen om basisverlichting mee te bedienen. Dankzij een dimmer kun je lichtintensiteit zelf regelen. Wil je sfeervollere verlichting? Dan draai je de dimmer gewoon iets terug. De intensiteit wordt zodoende lager, waardoor er een prettige sfeer ontstaat. Wil je een dimmer plaatsen? Dan raden wij je aan dit over te laten aan een elektricien. Zodoende weet je namelijk zeker dat de dimmer straks werkt!