In de gemiddelde woning in ons land komen steeds meer elektrische apparaten voor. Kijk alleen al eens naar jouw keuken. Hier tref je ongetwijfeld een koelkast, koffiezetapparaat, waterkoker, vaatwasser, magnetron en/of oven aan. Daarbij komt dat er ook nog eens steeds meer mensen koken op inductie. Deze grote hoeveelheid apparaten vraagt behoorlijk wat van jouw stoppenkast. Het kan zelfs zo zijn dat de stoppenkast het niet trekt. In dat geval vliegt de stop er constant uit en kun je de elektrische apparaten achter de groep niet gebruiken. Dit is natuurlijk geen pretje. Daarom vertellen we je hier wat je moet doen bij overbelasting van de stoppenkast.

Verdeel elektrische apparaten over de groepen

Vragen de elektrische apparaten in jouw woning te veel van de stoppenkast? Dan wordt deze overbelast. Om dit te voorkomen is het zaak de elektrische apparaten goed te verdelen over de verschillende groepen. Op deze manier is de kans op overbelasting het kleinst. In sommige gevallen is dit betrekkelijk makkelijk. Zo zien we steeds vaker dat de apparaten in een keuken verdeeld worden over twee groepen. Er zijn echter ook gevallen waarin dit aanzienlijk lastiger is. Ga in dat geval niet werken met allerlei verlengsnoeren om de elektra te verdelen over de groepen. Nee, overweeg dan om jouw stoppenkast uit te breiden.

Stoppenkast uitbreiden

Door het uitbreiden van jouw stoppenkast komen er nieuwe groepen bij. Dit maakt het een stuk makkelijker om de elektrische apparaten te verdelen, waardoor je overbelasting voorkomt. Wil je jouw stoppenkast uitbreiden? Ga hier dan vooral niet zelf mee aan de slag. Werk aan de elektrische installatie is namelijk behoorlijk gevaarlijk. Zo kun je bijvoorbeeld stroom krijgen wanneer je niet voorzichtig te werk gaat. Bovendien bestaat de kans dat je de boel verkeerd aansluit. Hierdoor werkt de installatie mogelijk niet naar behoren. Er kan zelfs kortsluiting ontstaan. In het ergste geval kan er hierdoor brand uitbreken in jouw huis. Wil je jouw stoppenkast uitbreiden? Laat dit dan altijd over aan een professionele elektricien.