Elektra bedrading aanleggen in uw woning kan voor verschillende doeleinden bedoeld zijn. De meest voorkomende reden om nieuwe bedrading aan te leggen, is het aansluiten van een extra stopcontact of lichtpunt. Het kan echter ook voorkomen dat bedrading aangelegd moet worden om het elektriciteitsnetwerk in de woning uit te breiden. U kan bijvoorbeeld een nieuwe groep laten aanleggen en van hieruit de bedrading laten lopen naar de plek waar u een extra stroomvoorziening nodig hebt. Voor beide doeleinden is een andere aanpak vereist. Het aansluiten van een extra stopcontact of lichtpunt bestaat uit minder stappen. Een nieuwe groep aanleggen vanuit de meterkast kan in dat geval namelijk vaak overgeslagen worden.

Stopcontact of lichtpunt aansluiten

Wanneer u slechts behoefte hebt aan een extra stopcontact of lichtpunt in uw woning dan heeft u in de meeste gevallen hier geen extra groep in de meterkast voor nodig. U kunt dit namelijk meestal dit realiseren zonder dat u meer voorziening van stroom nodig hebt. Om de aansluiting uit te voeren legt u daarom bedrading aan vanuit een centraaldoos. Dit is het punt waaruit de stroom van een bepaalde groep verder verdeeld wordt in een gedeelte van de woning. Vanuit dit punt gebeurt het aanleggen van de elektriciteitsdraden naar het stopcontact of lichtpunt. In geval van een lichtpunt loopt de bedrading eerst nog via een schakelaar waarmee u de stroom voor de verlichting aan en uit kunt zetten.

Extra groep in groepenkast aanleggen

Heeft u in een bepaald gedeelte van uw woning behoefte aan meer stroomvoorziening dan moet er een extra groep in de groepenkast aangelegd worden. Dit is noodzakelijk wanneer er meer elektrische apparaten op een plek komen te staan en de huidige groep in dit gedeelte van de woning niet voldoende stroom levert. De oplossing is in dit geval een extra groep aanleggen. Vanuit de groepenkast lopen vervolgens elektriciteitsdraden naar een centraaldoos. En vanuit hier lopen de elektriciteitsdraden weer naar de verschillende aansluitpunten, zoals in de vorige paragraaf beschreven is.