Voor veel mensen is een stopcontact een stopcontact. Jij steekt er simpelweg een stekker in en het betreffende apparaat wordt voorzien van stroom. Hartstikke makkelijk natuurlijk. Wat je mogelijk niet weet, is dat er allerlei verschillende soorten stopcontacten zijn. We doelen dan niet op de wandcontactdoos, maar de installatie hierachter. Het stopcontact zelf dus. In deze tekst maken wij onderscheid tussen twee verschillende stopcontacten: een geaard en niet-geaard stopcontact.

Wat is een niet-geaard stopcontact?

Een niet-geaard stopcontact is de meest eenvoudige variant binnen de stopcontacten. Dit type stopcontact wordt aangesloten op een bruine draad en een blauwe draad. De bruine draad is de fase. Deze zorgt ervoor dat de spanning aangevoerd wordt. De blauwe zorgt ervoor dat er juist stroom wordt afgevoerd. Een niet-geaard stopcontact heeft enkel twee openingen wanneer deze op de wand bevestigd is. Er zitten dus geen, zoals bij een geaard stopcontact wel het geval is, stalen pennetjes aan de boven- en onderzijde van het stopcontact.

Wat is een geaard stopcontact?

Als leek weet jij ongetwijfeld niet wat nu precies een geaard stopcontact is. Sommige mensen halen een geaard en niet-geaard stopcontacten zelfs door elkaar. Toch is een geaard stopcontact betrekkelijk eenvoudig te herkennen. Naast de twee gaten voor de stekker bevat dit stopcontact ook nog eens twee pennetjes aan de boven- en onderkant. Door deze pennetjes is het niet mogelijk om alle stekkers in een geaard stopcontact te steken. Het is daarentegen wel mogelijk om een geaarde stekker in een niet-geaard stopcontact te stoppen. Aan de achterzijde herken je een geaard stopcontact ook direct. Naast de blauwe en bruine draad is er namelijk ook nog een groengele draad aanwezig. Deze zorgt ervoor dat de wandcontactdoos in verbinding staat met de aarde.

Wanneer kies je voor welk stopcontact?

Doordat een geaard stopcontact voorzien is van een aarde, is deze over het algemeen een stuk veiliger dan een niet-geaarde wandcontactdoos. Een geaard stopcontact wordt vaak gebruikt voor apparaten die een verhoogde kans op kortsluiting hebben. Denk hierbij aan computer en televisie. Heb jij een geaarde stekker, maar beschik je niet over geaarde stopcontacten? Stop de stekker dan nooit in de aanwezige wandcontactdozen. Apparaten met een geaarde stekker worden in dat geval niet beschermd. Om een geaard apparaat in dat geval toch te kunnen gebruiken, doe je er goed aan om een elektricien in te schakelen. Hij kan jouw niet-geaarde wandcontactdoos namelijk vervangen door een geaard stopcontact. Zodoende kun jij jouw geaarde apparaten toch veilig gebruiken!