De wereld van elektra kent voor sommige mensen niet of nauwelijks geheimen. Dit zijn voornamelijk mensen die bijvoorbeeld elektricien zijn. Ben jij dit niet? Dan is de kans groot dat je ook niet weet wat een perilex aansluiting nu eigenlijk precies is. Het is echter wel makkelijk om te weten, zeker wanneer jij binnenkort in een nieuwbouwwoning trekt of jouw keuken gaat verbouwen. Waarom? Omdat je dan grote kans hebt dat je in aanraking komt met een perilex aansluiting. Dit lijkt in eerste instantie op een gewoon stopcontact, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Jij leest er alles over in onderstaande tekst.

Extra nuldraad en fasedraad

Ben jij benieuwd waarin een perilex aansluiting verschilt van een standaard stopcontact? Dat leggen wij je hier kort uit. Het verschil tussen deze twee stopcontacten zit hem in het vermogen. Een perilex aansluiting kan twee keer 230 volt leveren, terwijl een standaard stopcontact niet verder gaat dan één keer 230 volt. Met een perilex aansluiting heb je dus meer mogelijkheden. Het verschil in vermogen wordt veroorzaakt door een extra bruine en blauwe draad. Bij een perilex aansluiting zijn van deze draden allebei twee stuks aanwezig. Bij een standaard stopcontact is dit er maar eentje.

Aanpassing in meterkast

Een perilex aansluiting houdt in dat er een aanpassing gedaan moet worden in de meterkast. Doordat deze aansluiting dubbel vermogen levert, moet een perilex aansluiting achter twee groepen zitten. Op deze groepen mogen geen andere apparaten zitten. Indien er toch meerdere apparaten aanwezig zijn op een groep, slaat de schakelaar van de groep constant om en valt de stroom weg. Indien jij een perilex aansluiting wilt, moet je hier dus rekening mee houden in jouw meterkast. Heb je geen twee groepen meer vrij? Dan betekent dit niet dat je geen perilex  aansluiting meer kunt krijgen. In dat geval dien jij jouw groepenkast uit te breiden met minimaal twee extra groepen. Zodoende kan er alsnog een perilex aansluiting gerealiseerd worden.

Advies: laat een perilex aansluiting plaatsen

Het is bijzonder complex om een perilex installatie te plaatsen. Wij adviseren jou dan ook niet om dit zelf te doen. De kans is dan namelijk groot dat er iets misgaat. Zonde, want door een verkeerde installatie kun jij jouw perilex aansluiting straks namelijk niet gebruiken. Daarnaast kunnen er gevaarlijke situatie ontstaan wanneer jij de boel niet goed installeert. Wil jij er zeker van zijn dat alles juist wordt aangesloten en ook nog eens werkt? Laat een perilex installatie dan plaatsen door een elektricien.