De wereld van elektra kent voor sommige mensen niet of nauwelijks geheimen. Dit zijn voornamelijk mensen die bijvoorbeeld elektricien zijn. Bent u dit niet? Dan is de kans groot dat u ook niet weet wat een perilex aansluiting nu eigenlijk precies is. Het is echter wel makkelijk om te weten, zeker wanneer u binnenkort in een nieuwbouwwoning trekt of uw keuken gaat verbouwen. Waarom? Omdat u dan grote kans hebt dat u in aanraking komt met een perilex aansluiting. Dit lijkt in eerste instantie op een gewoon stopcontact, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. U leest er alles over in onderstaande tekst.

Extra nuldraad en fasedraad

Bent u benieuwd waarin een perilex aansluiting verschilt van een standaard stopcontact? Dat leggen wij u hier kort uit. Het verschil tussen deze twee stopcontacten zit hem in het vermogen. Een perilex aansluiting kan twee keer 230 volt leveren, terwijl een standaard stopcontact niet verder gaat dan één keer 230 volt. Met een perilex aansluiting heeft u dus meer mogelijkheden. Het verschil in vermogen wordt veroorzaakt door een extra bruine en blauwe draad. Bij een perilex aansluiting zijn van deze draden allebei twee stuks aanwezig. Bij een standaard stopcontact is dit er maar eentje.

Aanpassing in meterkast

Een perilex aansluiting houdt in dat er een aanpassing gedaan moet worden in de meterkast. Doordat deze aansluiting dubbel vermogen levert, moet een perilex aansluiting achter twee groepen zitten. Op deze groepen mogen geen andere apparaten zitten. Indien er toch meerdere apparaten aanwezig zijn op een groep, slaat de schakelaar van de groep constant om en valt de stroom weg. Indien u een perilex aansluiting wilt, moet u hier dus rekening mee houden in uw meterkast. Heeft u geen twee groepen meer vrij? Dan betekent dit niet dat u geen perilex  aansluiting meer kunt krijgen. In dat geval dient u uw groepenkast uit te breiden met minimaal twee extra groepen. Zodoende kan er alsnog een perilex aansluiting gerealiseerd worden.

Advies: laat een perilex aansluiting plaatsen

Het is bijzonder complex om een perilex installatie te plaatsen. Wij adviseren u dan ook niet om dit zelf te doen. De kans is dan namelijk groot dat er iets misgaat. Zonde, want door een verkeerde installatie kunt u uw perilex aansluiting straks namelijk niet gebruiken. Daarnaast kunnen er gevaarlijke situatie ontstaan wanneer u de boel niet goed installeert. Wilt u er zeker van zijn dat alles juist wordt aangesloten en ook nog eens werkt? Laat een perilex installatie dan plaatsen door een elektricien.