De meterkast binnen uw woning wordt opgebouwd met verschillende componenten. Denk bijvoorbeeld aan de groepenkast binnen de meterkast, de aardlekschakelaar, de hoofdzekering, enzovoorts. Veel mensen hebben geen idee, wat de precieze werking van de verschillende elementen is. In veel gevallen krijgen zij enkel te maken met de groepen, die bij bijvoorbeeld een probleem met elektrische apparaten uit de meterkast springen. Het vervangen van zo’n groep is voldoende om de stroomvoorziening te herstellen. In uitzonderlijke gevallen zal ook de hoofdzekering uit de meterkast springen. Onze elektriciens vertellen u in dit artikel meer over de werking van de hoofdzekering. Ieder pand in Nederland is normaliter van zo’n hoofdzekering voorzien.
Voorkom een brand met de hoofdzekering in uw meterkast
U kunt de werking van de hoofdzekering enigszins vergelijken met die van de stoppen van individuele groepen in de meterkast. Op het moment dat de hoeveelheid stroom te groot wordt, zal de stop van een dergelijke groep uit de meterkast springen. Deze stoppen hebben een lagere aansluitwaarde van de hoofdzekering in de meterkast. Mocht de aansluitwaarde van de hoofdzekering worden overschreden, dan zal ook deze uit de meterkast springen. De stroomvoorziening in huis wordt op deze manier direct stilgelegd. Het verkleint de kans op een brand, als gevolg van een kortsluiting of andere problemen met uw elektrische apparaten. De hoofdzekering wordt met verschillende aansluitwaarden aangeboden.
Een losse of meerdere hoofdzekeringen in huis
Wanneer u de meterkast bekijkt, kan het voorkomen dat u niet één maar meerdere hoofdzekeringen aantreft. Het is niet ongebruikelijk, dat woningen van twee of drie hoofdzekeringen worden voorzien. Dit heeft onder meer te maken met het formaat van de woning. Op een hoofdzekering zit een groep aangesloten. Vaak heeft de woonkamer een eigen groep, de garage een eigen groep, de keuken een eigen groep, enzovoorts. In kleinere woningen zal het aantal groepen beperkt zijn. Ook het aantal hoofdzekeringen in de meterkast is hierdoor klein.
Aansluitwaarde van hoofdzekeringen vergelijken
Niet alleen het aantal hoofdzekeringen in de meterkast kan verschillen. Ook kan de aansluitwaarde van de verschillende hoofdzekeringen afwijken. Standaard wordt gekozen voor het gebruik van hoofdzekeringen met een aansluitwaarde van 25 A. Groepen in de meterkast hebben hierbij vaak een aansluitwaarde van 16 A. Het kan echter voorkomen dat u relatief veel stroom verbruikt, of dat u een hoger vermogen nodig heeft. Denk aan een woning, waarin u op elektra kookt in plaats van gas. In zo’n geval is het verstandig om voor hoofdzekeringen met een hogere aansluitwaarde te kiezen. Een elektricien kan u hierover adviseren.