In elke woning is een zogenaamde groepenkast aanwezig. Deze bevindt zich doorgaans in de meterkast. De taak van deze groepenkast is om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnet binnenshuis niet overbelast wordt. Wanneer deze bescherming niet aanwezig zou zijn, dreigt het gevaar van oververhitting. Wanneer er namelijk te veel elektriciteit door de leidingen gaat, kunnen kabels hierdoor te warm worden. Het gevaar hiervan is brand. Wanneer de kabels namelijk te warm worden kan brand ontstaan. Het gebeurde vroeger nog wel eens dat woningen door overbelasting afbrandden. Tegenwoordig hoeft dat gelukkig niet meer het geval te zijn, omdat de stoppen ons hiertegen beschermen. Dit kunt u zien wanneer de stoppen doorgeslagen zijn.
Uitgevallen stoppen
Helaas kan het wel gebeuren dat de stroom uitvalt omdat er een stop is doorgeslagen. Dit is vaak het gevolg van overbelasting. Iedereen kent wel de verhalen waarbij iemand teveel apparaten op dezelfde groep tegelijkertijd ingeschakeld heeft, en vervolgens de stroom uitviel. In dat geval is er simpelweg meer stroom gebruikt dan de kabels aankunnen. De stop grijpt in door de stroom uit te schakelen. Dit is tegenwoordig een belangrijke bescherming tegen, zoals gezegd, brand.
Zoek altijd het probleem
Stoppen zullen nooit zomaar doorslaan. Wanneer een stop is doorgeslagen, is dat altijd een teken aan de wand dat er iets niet goed is. Veelal zal er sprake zijn van overbelasting. Wanneer er regelmatig sprake is van overbelasting, is het misschien aan te raden om te overwegen extra groepen te laten installeren. Op die manier wordt de capaciteit vergroot en zult u minder last hebben van uitvallende stroom. Wanneer het echter sporadisch gebeurt dat de stroom uitvalt, hoeft er niet direct iets ernstigs aan de hand te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een defect apparaat in het stopcontact hebt aangesloten en in dat geval is het voldoende om het desbetreffende apparaat te laten repareren of weg te gooien.